Hoogzuiver freeswerk is de standaard

CNC frezen

In tegenstelling tot draaien, is bij cnc frezen het werkstuk in de machine geklemd en beweegt het gereedschap langs het materiaal. Het grote voordeel is dat er nu ook asymmetrisch bewerkt kan worden.

Freesmachines zijn er in 3- tot 6-assige uitvoeringen. Hoe meer assen, hoe meer bewerkingen er tijdens 1 opspanning gedaan kunnen worden. Bij Van der Vegt werken we met 3-assige en 5-assige freesmachines.

CAD
onze-klanten-staand

3-assig, 4-assig, 5-assig frezen

Een 3-assige freesmachine beweegt de spindel in 3 richtingen; links-rechts, boven-onder en voor-achter. Dus over de X-, Y- en Z-as. Het gereedschap staat altijd loodrecht op het werkstuk. Een schuine zijde frees je door het gereedschap met een diagonale beweging langs het werkstuk te bewegen.

Met een 4-asser zal dit makkelijker gaan. Want naast de XYZ-as kan ook het ingeklemde werkstuk kantelen. Dit is de 4e as. Een schuine zijde frees je nu door het werkstuk te kantelen. Dit kan een beter resultaat opleveren.

De 5-assige freesmachine kan ook nog de spindel kantelen. Het gereedschap kan dus in een bepaalde hoek op het materiaal geplaatst worden. Tijdens het frezen kan deze hoek traploos aangepast worden zodat er ronde vormen ontstaan.

Meer weten of een offerte aanvragen?

Deskundige frezers

De beweeglijkheid van een 5-asser geeft veel flexibiliteit bij het verspanen. Je hebt meer mogelijkheden dan bij een 3-asser en je hoeft vaak maar 1x op te spannen voor meerdere (alle) bewerkingen. Van de operator vraagt het wel meer kennis en inzicht; door al die mogelijkheden wordt het programmeren namelijk een stuk complexer.

Meer weten of een offerte aanvragen?

CAM

Voordelen en nadelen 5-assig frezen

De belangrijkste voordelen van 5-assig frezen zijn:

ronde vormen frezen;
meer bewerkingen tijdens 1 opspanning;
hogere nauwkeurigheid.

Nadelen:

meer programmeertijd;
bediening is complexer.

Onze andere expertises:

CAD/CAM

CNC Draaien

Machinepark

Scroll naar boven